Apa benda Puskas Award ni?

Sejak 9 Januari 2017, majoriti rakyat Malaysia tidak kira apa bangsa viral tentang FIFA Puskás Award setelah Faiz Subri memenangi anugerah tersebut untuk tahun 2016. Tahukah kita apa benda Puskas ni? Manakala ejaan yang betul adalah Puskás. Kalau nak tahu macam mana sebutan, boleh tanya pakcik Google.

Puskás ni sebenarnya adalah nama seorang pemain bola sepak bernama Ferenc Puskás yang terkenal di era 50an & 60an. Nama beliau diabadikan sebagai salah satu anugerah yang berprestij didunia. Beliau berasal dari negara Hungary yang juga merupakan striker kelab Real Madrid.

Ferenc Puskás
FIFA Puskás Award telah diperkenalkan pada 20 Oktober 2009 oleh bekas presiden FIFA Sepp Blatter sebagai penghormatan kepada bintang tersebut. Anugerah tersebut adalah pengiktirafan gol tercantik di dunia yang diadakan setiap tahun.

Berikut adalah senarai pemenang FIFA Puskás Award:

* 2009  : C Ronaldo, Manchester United vs Porto
* 2010  : H Altintop, Turkey vs Kazakhstan
* 2011   : Neymar, Santos vs Flamengo
* 2012   : M Stoch, Fenerbahce vs Genclerbirligi
* 2013   : Z Ibrahimovic, Sweden vs England
* 2014   : J Rodriguez, Colombia vs Uruguay
* 2015   : Wendell Lira, Goianésia vs Atlético Goianiense
* 2016   : Mohd Faiz Subri, Pulau Pinang vs Pahang
Faiz Subri
Nampaknya nama Faiz Subri sebaris dengan bintang-bintang bolasepak dunia. Blog ini juga tidak mahu ketinggalan untuk mengucapkan tahniah kepada Faiz Subri diatas kemenangan beliau.

About the Author

Wan Naza

Wan Naza adalah blogger sejak 2007. Kini kembali menjadi seorang blogger pada 2017 sempena ulangtahun ke-10 blog wanaza.com setelah kurang aktif, tidak aktif dan dipadamkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *