Bermulanya wanaza.com part 1

Saya mula bergelar Blogger secara rasmi apabila post yang pertama di publish pada 10 April 2007. Bermula dengan menggunakan blogspot yang disediakan percuma oleh Google. Ini merupakan permulaan untuk menjadi ‘blogger profesional’ (hahaha perasan jap). Blog pertama adalah http://melgibsonsprofile.blogspot.my. Topik pilihan adalah berkenaan Mel Gibson. Tapi kenapa Mel Gibson? Tujuannya adalah keyword yang popular dan sumber topik yang senang didapati.

Pada asalnya tujuan saya menjadi Blogger adalah untuk join Google adsense. Blog ni macam suratkhabar atau majalah jugalah, akan diselitkan iklan. Jadi boleh la dapat duit sikit.


Seterusnya target saya untuk buat blog yang alamatnya dot com (.com) sendiri tercapai pada 29 Jun 2007. Kali dah start bayar la domain & hosting. Hosting yang dipilih adalah dari USA sebab target market kat sana. Masa tu blog di Malaysia masih baru & pengiklanan pun kurang. Jadi saya buat lah blog dalam versi English untuk tarik iklan & pelawat dari sebelah barat.

Bersambung..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *